Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, kök ucunda apsesi olan veya sinir dokuları hasarı görmüş olan dişlerde uygulanan bir tedavidir. Endodontinin amacı dişi kurtarmaktır. Hastalıklı veya hasar görmüş bir dişin çekimi yerine, dişin içinin daha fazla zarar görmesini önlemek için enfeksiyonu ve çürüğü temizler. Dişteki enfekte dokunun ve hasarlı sinir dokusunun alındığı bu tedavi sayesinde dişlerdeki ağrı ve apse sonlandırılır. Kanal tedavisinde diş sinirinin tamamiyle çıkarılması, kök kanalının iyice yıkanıp temizlenmesi, temizlenen kanalın tamamiyle doldurulmuş halde olması başarıyı etkileyen faktörlerdir. Kanal tedavisi işlemi hassas bir tedavi türü olup uzman diş hekimleri tarafından uygulanması daha doğru olan bir işlemdir. Gece ağrısı, nabız atışı şeklinde ağrı, dişin kök ucuna denk gelen bölgede şişlik ve ateş, kanal tedavisi yapılması için birer örnek olabilirler. Bu tür durumlarda durumun ağırlaşmasını beklemeden diş hekimine başvurmak en doğru yöntemdir. Doğru ve kesin tanı, tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için Hasta Danışmanı Hattından Bize Ulaşabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi dişin enfeksiyon durumuna bağlı olarak bir ya da iki seansta yapılabilir. Yoğun oranda enfekte olmuş bir diş için, enfeksiyonun tamamen ortadan kalktığından emin olmak için birden fazla işlem seansı gerekebilir. Komplike olmayan bir kanal tedavisi çoğunlukla tek seansta tamamlanır.
Kanal Tedavili Diş Ağrır Mı?
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Ağrım Geçmezse Ne Yapmalıyım ?
Kanal yenileme işlemi, iyi şekilde temizlenmemiş veya iyi şekilde doldurulmamış olan kök kanallarında enfeksiyonun geçmediği durumlarda uygulanır. Bu tür durumlar çok ağrılı olup hasta için konforsuz durumlar oluşturur. Kanal tedavisi yapılmış olan dişin çevresindeki gece ağrısı, nabız atışı şeklinde ağrı, dişin kök ucuna denk gelen bölgede şişlik ve ateş gibi durumlar kanal tedavili dişler için şüphe uyandırıcı konulardır. Kanal tedavisinin yenilenme, kanal tedavisi yapılmamış bir dişteki işlemden daha zordur. Öncelikle dişin köklerinde bulunan eski kanal dolgusunun tamamiyle kaldırılmış olması gerekir. Daha sonra kök kanallarının iyice yıkanarak temizlenmesi gerekir. Yıkama ve temizleme işlemleri bittikten sonra kanalların tamamen doldurulması gerekir. Doğru ve kesin tanı, tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için Hasta Danışmanı Hattından Bize Ulaşabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Sonunda Diş Restorasyonum Nasıl Yapılabilir ?
Kanal tedavili ön dişler ya da küçük miktarda madde kaybı olan dişler diş dolgusu ile yeniden yapılandırılabilir. Ancak arka dişlerde dolgunun yanısıra kurona ihtiyaç duyulabilir. Bazı dişlerin kuron yapılmadan önce desteklenebilmesi için bir alt yapıya ihtiyaçları vardır. Bu alt yapıya “core” adı verilir. Bu alt yapının yerinde tutulabilmesi için de “post” adı verilen kanalın içine yerleştirilen bir materyal kullanılır.
Sinir Canlandırma İşlemi Nedir ?
Sinir canlandırma (rejenerasyon) işlemi çürük, diş kırığı veya rezorpsiyon gibi nedenlerden siniri zarar görmüş ve kök gelişimini tamamıyla gerçekleştirememiş dişlerde uygulanır. Sinirin belli bir kısmı uzaklaştırılarak uygulanan bu işlemde, sinirin canlı kalarak kanal tedavisine ihtiyaç duyulmaması veya kökün tamamen oluşması amaçlanır. Sinire komşu alana yerleştirilen tedavi edici bir maddeyle birlikte bu işlem tamamlanır. Bu işlemler birden fazla basamakta gerçekleştirilebilirler. Doğru ve kesin tanı, tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için Hasta Danışmanı Hattından Bize Ulaşabilirsiniz.